RAKENNUS valmistui.

                        HN-liike%20VALOKUVA%20%28600B%29%20HL%C3

2015-04-17%20kauppa%20odottaa%20sisustaj

Itselläni oli vain vanha valokuva kulmittain otettu eli kaupan kahdesta julkisivusta. Sisäkuvia oli vasta siitä vaiheesta kun liike oli muuttanut jo pienempään tilaan. Äitini muistelmissa oli onneksi melko tarkka selostus kaupan sisäpuolelta, se oli pienen tytön mieleen jäänyt jännittävänä ja mielenkiintoisena paikkana. Saipa hän toimittaa jotain juoksutytön asioitakin siellä.

Rakennuksen piirustuksia tiedustelin Mikkelin teknisen viraston ja rakennusvalvonnan arkistosta, mutta ei ollut tallella muuta kuin piirustus tontin rajoista ja sille tuolloin sijoitetuista ja myöhemmin lisätyistä rakennuksista.

Noilla tiedoilla tein kaupan rakennuspiirustukset. Arvailujen kanssa on tehty moni kohta, mutta jotakuinkin sain kaikki tiedossa olevat osastot ja tavarat "mahtumaan". Kuopiolainen taitava ja tarkka puutöiden harrastaja Pentti Järvinen on tehnyt kaupan rakennuksen 1:12. Portaat, tuulikaapit ja ovet vielä irrallaan, jotta seinäpinnat sisältä ja ulkoa saa kätevämmin tehtyä.

Kaupparakennuksen suunnittelu

Olin hankkinut jo kalusteita ja sommitellut kauppaa vitriinikaappiini, mutta haaveena ollut rakennus piti suunnitella vain tuon yhden vanhan ulkopuolelta otetun valokuvan perusteella, ja äitini muistelmista sain tietoa liikkeen sisäpuolesta ja tavaroista, kenkäosastokin mukaan lukien. Hahmottelin mitat ainoana tavoitteena se, että valmis rakennus tulisi näyttämään jotakuinkin esikuvaltaan. Todellisuudessa liike "laskeutui" toisesta päästään mäen muotoisesti, eli kenkäosasto oli kaikesta päätellen alempana muuta liikettä. Todennäköisesti myös mittasuhteet heittävät jonkun verran, koska ne on "noin" arvioita. Piirustuksia tai mittoja rakennuksesta ei ollut saatavissa.

ALLA:  JULKISIVU SAVILAHDENKATU 6kadun%20puol.%20julkisivu.jpg

 

AVO%20POHJA%20OSA%202-2.jpg

YLLÄ: POHJAPIIRROS, MYYMÄLÄN PUOLI

ALLA: POHJAPIIRROS, OMPELIMO JA KONTTORI.

- ALUKSI TARKOITUS OLI JÄTTÄÄ TÄMÄN PIHAN PUOLEISET SIVUT AVOIMEKSI, JOLLOIN TILAA VOISI KATSELLA LUONNOLLISEMMIN VAAKASUORASTA. MYÖS PIHAN PUOLEN JULKISIVULLA OLI ULKOETEISIÄ JA SISÄÄNVEDETTYJÄ IKKUNASYVENNYKSIÄ.  TÄLLAISELLA POHJAPIIRROKSELLA RAKENNUKSESTA OLISI TULLUT HAJANAINEN, JOTEN KULMA PITI "OIKAISTA" ELI TEHDÄ SIIHEN ASUNTO (PIIRROKSEN VASEMPAAN YLÄKULMAAN TEKSTIEN KOHDALLE), JOKA OLI JOSSAKIN VAIHEESSA ALKUPERÄISESSÄKIN RAKENNUKSESSA. RAKENNUSTA ON MUUTETTU JA MUOKATTU USEAMMAN KERRAN, JUURI TUON HETKEN LUOTETTAVAA KUVAA MYYMÄLÄÄN KUULUVISTA TILOISTA EI OLLUT SAATAVISSA. PÄÄTIN SIIS TEHDÄ PIHAN PUOLELLA SIJAITSEVAN ASUNNON TÄYSIN SUORASIVUISEKSI JA KOKO RAKENNUKSEN YLHÄÄLTÄ KATSOTTAVAKSI. 

POHJA%20OSA%201-2%20PAK.jpg