Lattioiden laudoittaminen oli mukavaa puuhaa ja sujuvaa, kun hoksasin mitoittaa pätkät siten, että yksi sarja pätkiä on aina ko. lattia-alan pituus. Siitä vain sitten eri rasioista napsin "lautoja" liiman päälle kaistale kerrallaan.

Konttorin ja ompelimon puolen sekä talonmiehen hellahuoneen lattialaudat tulivat vihdoin laitettua, sitten on vuorossa "maalattu pinkopahvi" seinille, mistä ja miten sen teenkin, on vielä arvoitus. "Pihamiehen" kuten silloin nimitettiin talonmiestä, hellahuoneeseen (tässä alla 2. kuva) tulee seinille tietenkin kodikkaat tapetit. Vasta tässä vaiheessa huomasin rakennusvirheen: ainakin tuo asunnon ellei myös ompelimon ikkuna olisi pitänyt olla ns. T-ikkuna, siis paljon pienempi ja erimallinen. Madallanko pihapuolen ikkunoita ylhäältä vai alhaalta vai molemmista? Työvälineiden vaatimaton valikoima ja laatu sekä taitojeni vajavuus ei lupaa hyvää siinä hommassa...

Näissä ikkunoiden korkeuksissa hämäsi maanpinnan eri korkeudet. Myös lattiat olivat silloisessa kaupassa eri korkeudella toisiinsa nähden maanpinnan muodosta johtuen.

Viimeistelyä vaille odottavat itse tehdyt kaupan korkeat isot kangashyllyt sekä pienemmän tavaran hyllyköt, vitriinit ja kaapit, joista osa itse tehty ja osa ostettu.

Kuvissa kalusteiden sijoittamisen varmistusta; rakennussuunnittelutyön tein jo ostettujen kalusteiden mukaan ja se tuntuu onnistuneen mitoiltaan. Liikkeen huoneet olivat hyvin korkeita ja tässä näyttävät vielä todellistakin korkeammilta, kuvauskulmasta johtuen ja mukana on vielä ullakkokerroskin, oikealla yksi ullakkoikkunoista. Välipohjaksi tulevat vain rimat sähköistystä varten, pleksi niiden yläpuolelle huoneiden ja ullakon väliin.

lautalattiaa%20pak.jpgIMG_0015%20PAK%20Web.jpg

Alla: Konttori kaupan ja ompelimon välissä.

IMG_0014%20PAK%20Web.jpg

Alla: Pihamiehen (nykyisin sanotaan "talonmiehen") hellahuone pihan puoleisella sivulla. Asunnoissa ei ollut sisävessoja, pihan toisella laidalla varastorakennuksessa oli ulkohuoneet, liikkeen puolelle oli tehty "vesiklosetti".

IMG_0016%20PAK%20Asiak.jpg